SUKKER

Første del af trilogien: “En nations selvhad – Danmark mellem skam og selvovervurdering” – om danskernes selvforståelse gennem de sidste 300 år og hvordan den har formet vores forhold til omverdenen.

 

 

SUKKER starter sin fortælling i 1700-tallet. Danskerne er rejst ud i verden; videbegærlige, længselsfulde og forførte af det fremmede, men også grådige efter rigdom. Slavekaptajnen, præsten, bogholderen, lægen, plantageejeren og den fattige skibsdreng gør deres entré på de fremmede kyster. Gennem flere hundrede år strømmer sukkeret fra Vestindiens slavekolonier til København og sætter sine spor. I 1878, 30 år efter slaveriets ophævelse, kulminerer sult og fattigdom i Danmarks største arbejderopstand “Fireburn” på St. Croix.

Over 200 sorte arbejdere bliver dræbt. Opstanden er siden forsvundet fra den danske historieskrivning. Glemt eller fortrængt?

 

SUKKER former et kritisk billede af Danmarks selvforståelse som slavenation gennem en dramatisk historie i et poetisk og fysisk ekspressivt formsprog udført af et kompagni på seks skuespillere og dansere. Lys-projektioner af historiske kort og flydende oceaner fylder rummet, Haydens klassiske musik blander sig med afro-caribiske rytmer og sender os afsted på trekantsruten: Danmark – Afrika – Vestindien. Et af de sorteste kapitler i Danmarkshistorien….


Det Olske Orkester skaber fra 2017 til 2020 trilogien: “En nations selvhad – Danmark mellem skam og selvovervurdering” omhandlende danskernes selvforståelse gennem de sidste 300 år. I trilogien undersøger vi de bevægelser i den nationale selvforståelse, der sker fra 1700-tallet og frem til i dag. I første del – SUKKER – befinder vi os i 1700-tallet med kolonier i fjerne verdensdele, slavehandel og en udadvendt nysgerrighed over for verden, der giver forhåbninger om et imperium med den enevældige konge som anker. Herfra sker en bevægelse hen mod trilogens anden del, SALT, og 1800-tallets indadvendte nationale oprustning under parolen “hvad udad tabes, skal indad vindes”. Nationalitetsforståelsen fra 1800-tallet opfatter mange i dag som helt naturgiven, men vi ønsker at undersøge den, som den komplicerede konstruktion den i virkeligheden er. En konstruktion der giver udfordringer, når fremmede banker på Danmarks dør. Det behandler vi i trilogiens tredje del “Hvem er det, der banker?”.
Med denne trilogi ønsker vi, som teater, at blande os i debatten omkring forståelsen af Danmarks identitet, helt tilbage fra vores imperialistiske fortid og frem til i dag i forhold til Danmarks håndtering af nytilkomne og vores rolle som krigsførende nation i verden.

Det gør vi, fordi vi synes tiden med dens politiske radikaliseringer kalder på, at vi ser kritisk på den danske nationale selvforståelse og de derfra kommende enorme udsving mellem narcissisme og selvhad. På den ene side favoriserer vi blindt vores egen vestlige verden og på den anden side skammer vi os over, at der en kløft mellem vores gode vilje og vores

egen uformåenhed, når en brændende verden banker på.

Det ønsker vi, ud fra komplekse og paradoksale menneskelige historier, at give et kunstnerisk bud på med trilogien.

Koncept
Det Olske Orkester

Medvirkende
Angelina Watson, Ditte Laumann, Mireia Serra, Sofie Ebbesen Nielsen,
Morten Klode, Øyvind Kirchhoff

Dramatiker og instruktør
Lotte Faarup

Lysdesigner og scenograf
Jeppe Lawaetz

Værksted
Jon Gelting

Kostumedesigner og scenografikonsulent
Signe Beckmann

Kostumier
Bente Nielsen

Lysdesign
Jonas Jørgensen

Tekniker
James Kjølsen

Projektledelse og PR
Charlotte Rindom

Kommunikationsmedarbejder og marketing
Lærke Mejlgaard

Værket er støttet af:
Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Scenekunst,
Bikubenfonden,
Dansk Skuespillerforbund,
Foreningen af danske sceneinstruktører, Knud Højgaard Fonden
Konsul Georg Jorck og hustru Emma Jorck´s Fond

Download undervisningsmateriale

Download pressemeddelse

Download workshopbeskrivelse

Download anmeldelse

Turnéperiode
29.10. – 14.11. 2018

Pris
27.000 kr.
Der er Garantiordning og Refusionstilskud

Pris for skoleforestillinger
15.000 kr. / max. 110 tilskuere

Varighed
ca. 90 minutter

Spillelokalets mål inkl. publikum
Min. 10 m bredt, 16 m langt
og 4 m fri loftshøjde (i 8 m bredde)

Strøm
380 V, 3 X 16 A, samt stik m. 220 V